Skip to content

WERKEN MET CARBON

Carbon weefsel met gereedschap
Carbonweefsel met gereedschap
carbonweefsel en buis en gereedschap

WERKEN MET CARBON

De weg naar het heden begon op de M.T.S werktuigbouw waar ik kennis maakte met de techniek en o.a. metaalbewerking. Technisch tekenen was een onderdeel wat mij erg goed lag en heb ook stage gelopen op een tekenkamer bij een bedrijf dat machines maakte. Mijn ervaring van het werken op een tekenkamer was toch wel dat het eentonig was, zeker omdat je tekenbord niet terug praat, ik had meer afwisseling nodig om mijn creativiteit ten toon te kunnen spreiden. In mijn zoektocht naar de juiste opleiding ben ik terecht gekomen in Schoonhoven waar ik de opleiding voor juwelier-goudsmid heb gevolgd. Een traject waar je kennis maakte met het juweliers vak, van winkelbeheer tot etaleren en boekhouding. Bij het goudsmid gedeelte werden je de basistechnieken bijgebracht voor het werken met goud, zilver en edelstenen. Je begrijpt al, dit was de plek voor mij, kon mijn creativiteit op vele vlakken kwijt. Het volgen van deze opleiding heeft er toe geleid dat ik ca 30 jaar een juwelierszaak heb gehad waar ik met veel passie de mooiste sieraden van goud zilver en diamant heb ontworpen en vervaardigd.

TRANSFORMATIE EN NIEUWE FOCUS:

WERKEN MET CARBON

Op het moment dat de markt sterk veranderde en mijn interesses wijzigden ben ik gestopt met de winkel en heb het atelier deel voortgezet waar ik tot op de dag van vandaag nog steeds de mooiste custom made creaties tot leven breng.
Mijn passie en drive zijn altijd geweest dat ik anders en onderscheidend wilde zijn, dat is gelukt, wat er toe heeft geleid dat ik mijn expertise heb uitgebreid met het bewerken van het exclusieve materiaal carbon. Een super mooi materiaal met bijzondere eigenschappen zoals super sterk en licht van gewicht maar wat voor mij veel belangrijker was is de schoonheid, stijlvol zwart met 3d effect.
Gek dat ik ook met het materiaal carbon ben gaan werken? nou eigenlijk niet. Want wat is carbon? carbon is koolstof en geloof het of niet maar diamant bestaat uit koolstof. Okay je hebt gelijk, ik hoor je denken het ziet er toch anders uit, dat klopt. Voordat koolstof echt diamant wordt moet het eerst een miljoen jaar onder hoge druk en temperatuur diep onder de grond verblijven, ja dat duurt lang maar het gaat er natuurlijk om wat je in de tussentijd doet.

GOUD ZILVER EN CARBON

Een super goede match dus, goud zilver en carbon, voor de mooiste creaties met mooie contrasten. In mijn collectie vindt je dan ook de stijlvolle en onderscheidende designs, edele metalen en carbon bij mij ben je aan het juiste adres.

Toen ik begon met het nieuwe materiaal, carbon, was het wel een kwestie van omdenken omdat het werken met goud zilver en diamant sterk verschilt met dat van carbon. Als het ontwerp voor bijvoorbeeld een gouden gereed is je begint met vervaardigen kan de ring bijvoorbeeld na een aantal uren gereed zijn. Werken met carbon is meer arbeidsintensief, van het maken van mallen en droogtijden tot meerdere afwerkingslagen.

BIJZONDER MATERIAAL

Carbon heb je vele vormen van een weefsel tot plaatmateriaal en buis, afhankelijk van het design maak je een keuze welke uitvoering te gebruiken. Wanneer je met het carbonweefsel aan de slag gaat maak je vaak gebruik van mallen die je eerst moet maken en dan bouw je lagen carbonweefsel op die door gebruik van epoxy een geheel wordt. Nadat het carbon om of in de mal zit moet het ongeveer een dag drogen voordat ik de volgende fase in kan gaan, de ruwe afwerking richting het eindresultaat. Als het design een hoogglans resultaat moet hebben betekent dit dat er meerdere lagen epoxy moet worden opgebracht waarbij na elke laag het design geschuurd moet worden. De laatste stap is dan de laatste laag te schuren met een steeds fijner wordend schuurpapier waarna ik het uiteindelijk kan polijsten naar hoogglans. Dit is natuurlijk maar 1 van de vele bewerkings methoden die te gebruiken zijn, wil je meer weten maak dan een afspraak om eens kennis te komen maken met de materie in mijn atelier.

ONDERSCHEIDENDE CREATIES

Wanneer de verschillende materialen, bijvoorbeeld goud met carbon, een combinatie gaan vormen in een creatie komen er weer hele andere vraagstukken aan de orde. Uiteraard design vragen maar zeker ook technische vragen hoe de connectie te maken tussen de twee materialen. Alleen lijmen is geen optie want bedenk wel dat bijvoorbeeld bij een ring er veel krachten op komen dus moet er ook een mechanische verbinding komen. Elke keer is het weer een uitdaging hoe een vraagstuk op te lossen en als het project dan weer afgerond is geniet ik daar optimaal van.

CUSTOM MADE SIERADEN MET EMOTIONELE WAARDE

Omdat de expertise van het werken met carbon meestal niet aanwezig is bij juweliers krijg ik regelmatig vragen van mensen om custom made een sieraad van carbon en goud te maken, trouwringen is hier een goed voorbeeld van. Aanvragen voor een sieraad met extra waarde door bv trouwringen te ontwerpen en maken met gebruik te maken van het goud van de ringen van overleden ouders komt regelmatig voor. Bij zulke aanvragen ga je samen met de client het traject in van ontwerpen en kijken waar de client het o zo belangrijke goede gevoel bij heeft. Die betrokkenheid bereik je door tijdens het gehele proces regelmatig foto’s te appen met een tussenstand. Kan je vertellen dat er niks mooier is dan het afleveren van een custom made design en de ontvanger er stil van is.

DESIGNER – CREATOR

En nu is de vraag , wat ben ik nu eigenlijk, ben niet in een hokje te stoppen. Ben ik nu juwelier of ben ik goudsmid of toch technisch tekenaar? Misschien verassend maar ik ben het allemaal, een designer creator met ongeremde passie en interesses. Ben bereid bij elk design vraagstuk mijn steentje bij te dragen met als resultaat het leven een beetje mooier te maken.

WERKEN MET CARBON

CUSTOM MADE CARBON EN LASER DESIGN

Wil je meer weten over mijn collectie en/of wil je een afspraak maken om mijn atelier te bezoeken neem dan contact op.

GEDIPLOMEERD 

  WERKTUIGBOUWKUNDIGE

JUWELIER – GOUDSMID

ADRES

RB EXCLUSIVE

M.A. Reinaldaweg 2 d

3446CB WOERDEN – NL

VERZENDKOSTEN

GRATIS BEZORGD NL vanaf €50,-

 

NL €4,95

BELGIE €12,50 – DUITSLAND €12,50

ITALIE €12,50 – OOSTENRIJK €12,50

ALL RIGHTS RESERVED 2023 –  POWERED BY RB EXCLUSIVE – PRIVACYVERKLARING

0
RB EXCLUSIVE